Starta en lokalavdelning

Från Kunskapsbanken
Version från den 21 november 2013 kl. 20.32 av Mikael Holm (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Lathund för att starta upp en lokalavdelning inom Ung Pirat

Se även vårt uppstartsbidrag till nya lokalavdelningar på Bidrag

  • Håll ett nybildningsmöte där ni fastslår stadgar, väljer en styrelse samt sätter datum för när årsmöte ska hållas nästa år. (Se exempelstadgar)
  • Ansök om medlemskap i förbundet genom att e-posta det justerade protokollet och stadgan till sekreterare@ungpirat.se.

Efter att förbundet har granskat och godkänt protokoll och stadgar har ni startat en lokalavdelning i Ung Pirat.

Olika typer av medlemsföreningar

Geografisk avdelning

En geografisk avdelning är oftast en lokalavdelning som täcker en kommun, by, stad eller kanske en gata? Exempelvis Ung Pirat Umeå, Ung Pirat Stockholm och Ung Pirat Hylte.

Tematisk avdelning

En tematiskavdelning är en lokalavdelning som har ett tema. Temat kan vara ett längre projekt, en LAN-lokalavdelning som anordnar LAN, lokalavdelning som spelar i huvudsak brädspel eller sysslar med andra intresseområden. Man kan skapa en lokalavdelning för precis allt. Paddla kanot? Scouting? Studiecirkel? Utbildningsläger? Kör på!


Fem goda råd till dig som vill starta upp en lokalavdelning

Skulle du vilja starta en Ung Pirat lokalavdelning? Det är en fråga som borde ställas betydligt oftare, och till fler medlemmar. Nya lokalavdelningar skapar inte bara en plattform för unga till att ta steget in i Ung Pirat och politiken, det är fantastiskt kul och lärorikt att starta upp dem. Trots att förutsättningarna för Sveriges distrikt är olika på många sätt har vi alla möjligheter och potential att starta upp en eller flera lokalavdelningar bara engagemanget, viljan och kunskapen finns. Men hur gör man egentligen för att starta en förening, och hur gör man för att få det gjort enklast och snabbast? Här kommer fem tips till dig som vill starta en lokalavdelning.

Skaffa information

Ett av de första problem många stöter på är att man inte har någon aning om hur man gör för att starta en lokalavdelning. Kunskapen dyker inte upp från ingenstans, därför är det viktigt att från första början ta kontakt med din distriksordförande eller någon annan som kan vara till hjälp. Ingan frågor är för dumma. Så var inte rädd att fråga om det du inte förstår, alla har varit nybörjare.

Håll kontakten

Se till att hålla regulbunden kontakt med de andra som har hand om starten, var inte rädd för att tjata! Du är troligtvis inte den enda som har en hand med i spelet när föreningen startas. Bara för att du är en eldsjäl och verkligen brinner för att föreningen ska komma igång, betyder det inte att allt sker automatiskt.

Planering är A-O

Det är en hel del som måste göras och hållas koll på. Därför är det av största vikt att ha saker och ting uppskrivit, även inför framtida aktiviteter som ska genomföra när föreningen väl är startad.

Marknadsför

Prata med folk om att du vill starta lokalavdelning, skriv en insändare eller håll ett tal. Detta gör att den uppmärksammas, vilket aldrig är fel. Fler framtida medlemmar uppfattar att föreningen snart finns, fler kommer att bli engagerade och fler vill gå med. Ett större antal kommer även att bli intresserade av att komma på talarkvällar, medlemsaktiviteter, kampanjer med mera.

Ge aldrig upp!

Lokalavdelningen börjar inte existera ur tomma intet och det kommer inte alltid vara lätt som en plätt. Hinder kommer uppstå. Med vilja och bestämdhet blir det lättare att bryta ned de svårgiheter som uppkommer. Vad som än händer, ge aldrig upp! Framkalla kalla känslan av att det är valdag 2014, du kan se de lila ballongerna framför dig, höra tystnaden som sedan bryter ut i applåder och känna stoltheten över att du valde att ta steget till valseger genom att starta en ny förening.

Kom ihåg att alla kan starta upp en förening, var du än befinner dig och vem du än är. Så sätt igång och gör din stad ditt distrikt och Sverige lite piratigare, lite bättre!


Har ni fler frågor och funderingar kring hur man startar en lokalavdelning skicka ett mail till <a href="sekreterare@ungpirat.se">sekreterare@ungpirat.se</a> eller ring 0707-55 93 92.