Skaffa Bankkonto

Från Kunskapsbanken
Version från den 25 september 2013 kl. 15.51 av Mikael Holm (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Att öppna ett bankkonto kan ibland vara svårt för en ny förening. Därför har Ung Pirat ett centralt avtal med Swedbank.

Bankkontolösningen består av två delar: Ansökan om föreningskonto och en fullmakt om att agera kontotecknare som lokalavdelningen ger till förbundet.

Fullmakten ger förbundet Ung Pirat möjlighet att öppna ett bankkonto åt föreningen. Bankkontot administreras av förbundet (förbundet tar ansvar för att de personer som har rätt enligt lokalavdelningens firmateckning, har tillgång till kontot) samtidigt som det kommer ligga som ett underkonto till förbundets ”centrala” konto hos Swedbank.

Minsta ålder för att få tillgång till ”Internetbanken” är 16 år. Det går att öppna ett bankkonto om denna ålder inte är uppnådd, men personen måste då besöka ett bankkontor för att uträtta sina bankärenden.

Bankärenden går att utföra på alla Swedbanks kontor, även de ”lokala”.

Om en lokalavdelning upphör eller avregistreras av förbundet tillfaller återstående medel förbundets centrala konto.

Fullmakten måste uppdateras varje år efter lokalavdelningens årsmöte. Förbundet har möjlighet att hålla inne en utbetalning av bidrag tills dess att fullmakten är uppdaterad med aktuella firmatecknare.

Fullmakten måste vara påskriven för att förbundet ska kunna agera kontotecknare åt lokalavdelningen. Fullmakten kan antingen skickas till kansliet eller skannas in och skickas via mail till förbundssekreteraren.

Om lokalavdelningen inte har ett bankkonto sedan tidigare måste blanketten ”Ansöka föreningskonto Ung Pirat” användas. Kostnaden för ett företagskonto med internetbanken är 300 kronor per år och kommer dras från lokalavdelningens konto. Det är därmed viktigt att räkna med denna kostnad i lokalavdelningens årliga budget. Det finns även möjlighet att ansluta bankgiro och bankkort.

Se filerna under för en steg-för-steg-guide samt de två aktuella dokumenten.

Information om bankavtal

Fullmakt

Ansökan om föreningskonto