Grafisk profil

Från Kunskapsbanken
Version från den 17 februari 2014 kl. 21.42 av Iresten (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
 
Layout.png Denna artikel följer sedan 2014-02 inte layout-standarden för kunskapsbanken.
Ingen anledning | Klicka här för att läsa om layout-guidelines

Varför behövs en grafisk profil?

En grafisk profil har man för att en organisation enkelt ska kännas igen. Här sammanställs olika riktlinjer för hur allt material ska utformas så det blir sammanhängande och så att alla medlemmar m.fl. kan få hjälp när de själva ska ta fram exempelvis ett flygblad. Det som finns angett i Ung Pirats grafiska profil är inte några regler som absolut måste följas utan snarare riktlinjer, eller tips om man så vill. I denna profil finns information om teckensnitt, färger, logotype och grafiska element. Det finns även färdiga mallar för bl.a. brevpapper och visitkort att ladda ner på hemsidan www.ungpirat.se.

Färger

Förutom svart (för text) och vitt (för underlaget) använder vi oss inom Ung Pirat av fem färger: två grundfärger och tre komplementerande färger. Grundtanken är att all text skall skrivas i svart mot vit bakgrund, medan de resterande färgerna kan användas för detaljer, informationsrutor etc. På webben kan svart text ersättas med mörkgrått (hexadecimal #333333) för minskad kontrast och ökad läsbarhet.

Texter

Våra teckensnitt (tryck)

Vi är ett förbund som vänder sig till unga. Vi är en nytänkande och modern organisation som satsar mycket på sociala medier och IT. Det är med detta som bakgrund vi valt vår typografi. Bitstream Vera Sans passar vår profil bra med tanke på att det är luftigare än många andra sans serifer vilket gör texten lättläst och behaglig. Det gör sig bra digitalt samtidigt som det ser trendigt ut i tryckt format. För att underlätta lättläsheten bör det finnas ett ordentligt avstånd mellan raderna. Vid grundstorlek 10pt är 14pt eller 140% radavstånd även bra för synskadade. För ingresser används fetstil samt grundstorlek 11pt med radavstånd 15pt (140%). Boris Black Bloxx är även det en sans serif, vilket brukar se bäst ut i rubriker. Det ser stelare och lite mer brutalt ut än Vera Sans och passar därför bra som komplement i rubriker och mellanrubriker.

Avstånd mellan stycken

Avståndet mellan stycken bör motsvara en tom rad (28pt i brödtext). Mellan stycke och efterföljande rubrik bör avståndet enligt den “gyllene regeln” motsvara tre tomma rader (56pt). Dessa avstånd underlättar läsbarheten och den visuella indelningen av dokumenten.

Våra teckensnitt (webb)

På webbplatsen och i e-post kan Boris Black Bloxx endast användas som grafikfil. Som ersättning för Boris Black Bloxx kan Helvetica Neue Bold användas. Bitstream Vera Sans finns idag förinstallerad på flertalet operativsystem och ersätts i annat fall automatiskt med Helvetica / Arial.

Rubriker och mellanrubriker

Boris Black Bloxx Huvudrubrik: 20pt Under- och mellanrubriker: 12pt Tom rad mellan rubriker och brödtext (inget mellanrum direkt mellan olika rubriker t.ex. överskrift och mellanrubrik) Brödtext Bitstream Vera Sans storlek 10pt Radavstånd 140% eller 14pt.

Rubrik (mellanrubrik)

Rubrik (mellanrubrik)
Stycke med lite text och ännu mer text
och efter det lite text. Texten behövs helt enkelt för att visa texten.

tre tomma rader / 56pt mot baslinje


Rubrik (mellanrubrik)

en tom rad / 28pt mot baslinje

Stycke med lite text och ännu mer text
och efter det lite text. Texten behövs helt enkelt för att visa texten.


Logotyp

Vår logotyp består av texten ”Ung Pirat” med Piratpartiets logga mellan orden. Text och logga hålls i svart. På det viset kan alla se att vi har ett nära samarbete med Piratpartiet, samtidigt som vi visar oss som en självständig organisation. Den svarta loggan bör användas i så lång utsträckning som möjligt. På en mörkare bakgrund eller om en mindre framträdande och mer designorienterad variant önskas, kan en inverterad logotyp användas. På webben kan istället för den svarta och inverterade varianten även en gråfärgad logotyp användas. För att förhindra förväxling med andra politiska ungdomsförbund och/eller partier bör dock inga andra färger användas för själva logotypen.

LÄNKA IN BILDERNA!!!

Avstånd kring logotyp

LÄNKA IN BILD!!

Dessa avstånd är mest riktlinjer. Vill man använda den exempelvis i en header på en webbplats kan det vara bra att halvera avstånden.

Grafiska element

För att ge dokument lite mer färg och ett piggare uttryck finns diverse dekorer som går att sätta in där de passar. En remsa i marginalen eller våra snirkliga mönster som kan fylla ut tomrum eller komplettera logotypen med lite färg och form är inte helt fel. Vid använding av dekormomenten bör logotypen vara frilagd (dvs logotypen bör inte övertäcka eller övertäckas av dekormomenten). Snirklarna finns i tre delar som går att sätta ihop som man själv vill. Det går att använda alla tillsammans eller endast en av dem på exempelvis ett visitkort. De kan användas som små detaljer, eller större och mer framträdande.

Grafisk grafisk profil

Följ denna länken för att komma åt den grafiska varianten av den grafiska profilen.

LÄGG TILL LÄNK HÄR!!