Skapa sida

Från Kunskapsbanken
Hoppa till: navigering, sök

Hur man skapar en wikisida på kunskapsbanken

Denna enkla guide kommer att gå igenom hur man skapar en ny wikisida på kunskapsbanken. Om du följer dessa enkla steg så skall du se att du snabbt kommer in i det hela även om du aldrig förut har jobbat med wikipedia.

Steg 1 - Sök!!

Det första du bör/ska göra är att du söker efter informationen du vill ha, prova med några sökord först för att se om du hittar informationen. Skulle du inte hitta information söker du ännu en gång på det ordet du vill ska vara sidans namn. I mitt exempel sökte jag på ordet sökord, detta fanns inte som information eller som sida.
Wikihowto-1.png

Steg 2 - Sökresultat/Skapa

Sökresultatet säger att den inte hittar någon sida med detta namn. Det står även skapa sidan "sökord" på denna wiki! Som du kan se är "sökord" rödmarkerat, detta är wikispråk för att det är en internlänk till en sida som inte finns. Klickar man på en röd länk så får man möjligheten att skapa sidan.
Wikihowto-2.png
I vissa förekommande fall finns det ingen sida, men en raderingslogg. Läs igenom den först och se varför sidan i såfall är raderad så du inte skapar en ny sida med information som har flyttats någon annanstans.

Steg 3 - Fyll med innehåll

När du klickar på länken kommer du till en sida som ser ut enligt bilden nedan:
Wikihowto-3.png
Nu är det bara att skriva text!! Det finns några formatmallar som wikipedia använder sig av, dessa hittar du genom att klicka på länken Formatmall. När du är klar kan du välja att spara direkt, (Orange oval), då kommer sida direkt att publiceras och finnas tillgänglig. I mitt fall med adressen http://wiki.ungpirat.se/index.php/Sökord eller internlänken Sökord.
Den röda ovalen ger dig en möjlighet att förhandsgranska för att se hur sidan ser ut, detta sparar inte alls utan ger bara en temporär visning av hur sidan skulle se ut om du sparar nu. Så är du nöjd skall du inte glömma att spara!

Steg 4 - Nu finns sidan

Nu finns din sida online och "färdig"! Är du inte nöjd med resultatet eller skall fylla på mer information klickar du på redigera (den blå rektangeln)
Wikihowto-4.png