Påverkan

Från Kunskapsbanken
Hoppa till: navigering, sök
 
Layout.png Denna artikel följer sedan 2014-02-08 inte layout-standarden för kunskapsbanken.
Ingen anledning | Klicka här för att läsa om layout-guidelines

Hur du kan påverka i förbundet

Förbundskongressen

Förbundskongressen

Det finns många olika sätta att påverka inom Ung Pirat, men förbundets högsta beslutande organ är förbundskongressen (UPK). Den hålls en gång om året och varar över en helg. Där fattas beslut om förbundets politik, stadgar, vilka som ska sitta i styrelsen, vilken verksamhet som ska utföras samt hur förbundets pengar ska användas. Man får rösträtt på kongressen (samt resa, mat, och boende betalt av förbundet) genom att kandidera och bli vald till kongressombud. Man kan också skicka motioner (förslag) till UPK, och i så fall får man automatiskt yttranderätt när de tas upp.

Varje år skickas 51 kongressombud och 10 kongressreservombud till UPK. Vissa väljer att tala ofta och länge, medan andra nöjer sig med att lyssna och delta i omröstningar. Om du vill vara med och påverka förbundets framtid är UPK definitivt en plats för dig!

Informell opinionsbildning

För den som vill vara med och påverka på ett mer informellt plan finns andra sätt att nå ut på. Om du känner att du har mycket att skriva är ett tips att starta en blogg, själv eller med andra, och sedan prata med vår IT-chef, Mikael Holm, om att få den publicerad på vår bloggportal live.piratpartiet.se.

Om man inte vill blogga får man gärna vara med och diskutera i våra chattkanaler eller grupper i sociala medier (mer om onlinekommunikation HÄR), eller varför inte hänga med på en piratfika med din lokalavdelning? Om du vill trappa upp ett engagemang men inte hittar några AFK-aktiviteter nära dig kontaktar du medlemsansvarig eller ordförande i ditt distrikt (mer om hur man gör det HÄR).

Lokalt och regionalt engagemang

För dig som inte bara vill åka på UPK en gång om året rekommenderas engagemang i lokalavdelningar och distrikt. Kandidera till styrelsen eller valberedningen i din lokalavdelning, organisera aktiviteter tillsammans, och kom på årsmöten. Ovanför den lokala nivån verkar distriktet. Där kan du påverka genom att kandidera till distriktsstyrelsen eller delta på distriktskongressen. Till distriktskongressen skickas två ombud från varje lokalavdelning, som alla får sin mat, resa, och boende betalda. Även hit kan man skicka motioner. Distriktskongressen hålls en gång om året och varar oftast en dag. Det finns fem distrikt: Nord, Syd, Öst, Väst, och Stockholm.

Arbetsgrupper

Om du vill vara med och påverka på central nivå mellan förbundskongresser så är arbetsgrupperna platsen för dig. Arbetsgruperna tillsätts av sina respektive ledare, som sin tur är tillsatta av förbundsstyrelsen. I de flesta arbetsgrupper är ingångströskeln låg, vilket gör dem till lämpliga arbetskluster både för de med lång föreningserfarenhet och för nya pirater. När arbetsgrupperna är i akut behov av fler frivilliga brukar de utlysa poster på ungpirat.se, men även när ingen post är utlyst brukar arbetsgruppernas ledare vara tacksamma för nya pirater som vill engagera sig. (För lista på arbetsgrupper och kontaktuppgifter till ledarna klicka HÄR)

Om du känner dig diskriminerad

I Ung Pirat ska människor av alla bakgrunder känna sig trygga och välkomna. Om du känner dig åsidosatt, kränkt, eller diskriminerad på grund av grupptillhörighet eller livsstils val bör du ta kontakt med Jämlikhetsarbetsgruppen.

Kontaktuppgifter: louise.anjou (snabel-a) ungpirat.se